4.23.2010

The Gentlewoman!

Στο αεροδρόμιο της Βιέννης λίγο πριν την πτήση σε μια σχεδόν ‘μηχανική’ βόλτα από το news-stand με τον Διεθνή Τύπο, αναρωτιόμουν αν άξιζε τον κόπο να ‘επενδύσω’ σε ένα περιοδικό της μιας πτήσης (ξεφύλλισμα) παρότι και μόνο στη θέα ορισμένων ξένων περιοδικών -που δεν πήρε ακόμα το μάτι μου στη Θεσσαλονίκη- μπήκα στον πειρασμό. Ψιλοξεφυλλίζοντας και σχεδόν καταλήγοντας στο «Πάρε ένα Living Etc. να χαζέψεις ωραία cool σπιτάκια κορίτσι μου…» το μάτι μου έπεσε σε ένα –decadent θα έλεγα- εξώφυλλο που θα έλεγες ότι πρόκειται για ανδρικό περιοδικό κι όμως έγραφε The Gentlewoman (!) 146 σελ. όλες κι όλες, η Phoebe Philo σε ασπρόμαυρη φωτό στο εξώφυλλο, 7,5 Euros και υποσημείωση: «New! From the makers of Fantastic Man»… Ουπς! Η πτήση είναι boarding, «πάμε να φύγουμε, 7,5Eu χαλάλι του είπα μέσα μου, μια χαρά για 2 ώρες πτήση :P». Κατά βάθος με είχε φάει η περιέργεια τι κρύβει μέσα του αυτό το πολύ odd (για γυναικείο) περιοδικό – αλλά και μόνο το ότι πρόκειται για τη "σύζυγο" του Φανταστικού Κυρίου που παραδέχομαι… ήταν εγγύηση.
Και παραήταν θα έλεγα, διότι όχι μόνο δεν ήταν το περιοδικό της μιας πτήσης (παρά τις 146 μόνο σελ. του) – σχεδόν μια εβδομάδα μετά δεν το έχω ‘τελειώσει’, άσε που θα κρατηθεί αρχείο μόνο (και όχι μόνο) για το editorial του.
Γραφιστικά θα μπορούσες να το πεις και της δεκαετίας του ’90… Οι γραμματοσειρές του απλές και αναμενόμενες – δεν κάνεις focus σε αυτές… Και οι σύγχρονοι «κανόνες» των γυναικείων περιοδικών όλοι μα όλοι παραβιασμένοι σε ένα έντυπο ωστόσο που έχεις να διαβάσεις (ε-π-ι-τ-έ-λ-ο-υ-ς) κάτι πολύ πολύ παραπάνω από το γιατί φόρεσε το βρακί της ανάποδα η Lindsey Lohan και ποια γυαλιά ηλίου λανσάρει φέτος η Rachel Zoe για να την αντιγράψουμε…
Η υπογραφή της Penny Martin στο editorial δεν είναι τυχαία σύμπτωση σε αυτό το περιοδικό. Καθηγήτρια , συγγραφέας και curator μόδας και φωτογραφίας, η editor in chief του περιοδικού Gentlewoman διδάσκει Fashion Imagery στο London College of Fashion, ενώ παλαιότερα ήταν η editor in chief του SHOWstudio.com. Η Penny έχει δώσει διαλέξεις σε διεθνές επίπεδο και επιμεληθεί πολλές εκθέσεις - με πιο πρόσφατη την, ‘When You’re A Boy: men’s fashion styled by Simon Foxton’στη ‘The Photographers Gallery’ στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Another, Beaux Arts, Blueprint, Contemporary, Fantastic Man, Frieze, Harper's Bazaar, i-D, Numéro, Vogue UK, Japanese Vogue, Japanese Vogue Hommes τις εφημερίδες La Repubblica και The Independent αλλά και με το ‘The Culture Show’ του BBC2, ενώ είναι στενή συνεργάτις και σύμβουλος των Stella McCartney, Viktor & Rolf, L'Oréal Paris, Juergen Teller, The Collective Shift και Yves Saint Laurent Beauté.
Το τι είναι το Gentlewoman και τι ήρθε να κάνει 2 φορές το χρόνο το εξηγεί η ίδια στο editorial της που αποπειράθηκα να μεταφράσω παρακάτω!


Εγώ απλά χάρηκα που κυκλοφόρησε ένα περιοδικό του σήμερα χωρίς επιτηδευμένο photoshopάρισμα, χωρίς μόνο φρου φρου κι αρώματα, χωρίς ρεπορτάζ copy paste… Ένα περιοδικό με face to face συναντήσεις και διηγήσεις προσωπικοτήτων, με γυναίκες που δεν ήξερα ότι υπήρχαν αλλά τους βγάζεις το καπέλο διαβάζοντας τις συνεντεύξεις τους, με ‘πένες’ και απόψεις που απολαμβάνεις να απορροφάς και να σε απορροφούν…Ίσως το πρώτο περιοδικό μετά από πολλά χρόνια στο οποίο θα κάνω συνδρομή!
Σύμφωνα λοιπόν με την Penny Martin:
Είναι διασκεδαστικό να θέτεις εκτός τροχιάς τις πολυάριθμες «εικονικές» γυναίκες που εξέπληξαν και έδωσαν ώθηση σε ολόκληρες γενιές με τη νοημοσύνη και την αίγλη τους. Η όμορφη και αδάμαστη Germaine Greer, ίσως, ή η ασύγκριτη Poison Ivy, να γρατζουνά την κιθάρα της στο "Can your pussy do the dog?" Ωστόσο, ανάγοντάς τις σε φετίχ και επικεντρώνοντας μονίμως στο παρελθόν απλά ενδίδουμε μόνο στην πεποίθηση ότι οι προηγούμενες γενιές έχουν το μονοπώλιο στη θηλυκή δύναμη και το στυλ ή την όρεξη για αλλαγή. Ένα πολύ πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αναμφισβήτητα: Ποιες είναι οι γυναίκες του μέλλοντος;
Η
Gentlewoman σας καλωσορίζει σε μια εντελώς νέα δεκαετία εμπνευσμένων, διεθνών γυναικών: κομψές, ατρόμητες και συχνά ξεκαρδιστικές.
Αξιόλογα θέματα: σύγχρονες (και όχι celebrities), γυναίκες που εγκαθιστούν μια νέα ατζέντα, λύνουν νέα προβλήματα και διαμορφώνουν νέα άποψη. Οι ακόλουθες σελίδες είναι γεμάτες με γυναίκες που ζουν ιδιαίτερες ζωές. Παρουσιάζονται μέσα από διερευνητικές, στενές επαφές-δημοσιογραφικές συναντήσεις και πορτρέτα που αντικατοπτρίζουν τις γυναίκες έτσι όπως πραγματικά φαίνονται, ακούγονται και ντύνονται. Ακόμη, (στο Gentlewoman) οι απίστευτες φωτογραφήσεις και οι λεπτομερείς μελέτες του στυλ δίνουν την ίδια βαρύτητα τόσο στα ενδύματα πολυτελείας όσο και στο προσωπικό ύφος - ένα μίγμα υψηλής μόδας και προσωπικής (πολιτικής) άποψης – που συνδυάζει τα δημόσια πρόσωπα με προσωπικές απόψεις. Αφήνοντας κομψά καταμέρος την ενίσχυση του παθητικού και κυνικού cool των τελευταίων δεκαετιών, η Gentlewoman υπερασπίζεται την αισιοδοξία, την ειλικρίνεια και την εφευρετικότητα που πραγματικά οδηγεί τα πράγματα στο γίνονται. Αυτές είναι οι αισιόδοξες και ρεαλιστικές αξίες που καθορίζουν τις Gentlewomen του σήμερα. 

Η Gentlewoman απολαμβάνει εξίσου να ανακαλύπτει νέους, εκπληκτικούς χαρακτήρες και να θυμάται λαμπρές γυναίκες που ζουν σε χαμηλούς τόνους εδώ και χρόνια. Ένα σημαντικό, 6μηνης κυκλοφορίας περιοδικό από -και για- εξαιρετικά άτομα, η Gentlewoman εστιάζει στις φανταστικές γυναίκες της σύγχρονης εποχής.

1 comment:

Alexander V said...

para ma para polu endiaferon periodiko! Prepei na to brw opwsdipote~!